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Modern viticulture between tradition, sustainability and climate change



TAG: sustainability, ecological and cv-related biodiversity, terroir, precision viticulture, climate change

The vineyard as an agro-ecosystem and its interaction with the environment: agronomic and metabolomic interpretations

We study the vineyard agro-ecosystem, focusing on grapevine interaction with abiotic (environment) and biotic stressors.
Mainly, our research is focused on the following aspects:

  • the effects of vineyard microclimate on plant growth, fruit ripening and berry quality in a changing environment
  • the effects of ‘terroir’ on vine behaviour, berry quality and on the vineyard plant and animal biodiversity
  • non-destructive spectroscopic methods to be used for evaluating grape quality and for the early assessment of foliar biotic and abiotic alterations
  • monitoring systems for precision viticulture
  • biochemical characterization of vegetative organs and of berries in Vitis sp.
  • agronomic and biochemical performances of table grape
  • the effects of pathogens on leaf and berry antioxidant composition
  • organic viticulture effects on yield and berry quality, on vineyard ecology and on the vine biochemistry (secondary metabolite accumulation).

  • PSR Puglia – UVAPULIA - Uve apirene pugliesi dal campo alla tavola: innovazione, nutrizione, sostenibilità
  • PSR Puglia – COSMEL - Competitività e sostenibilità della coltura del melograno in Puglia
  • WISE – H2020-MSCA-RISE-2018 - Vine and Wine Innovation through Scientific Exchange
  • VITIFUTURE “Soluzione integrata aria-terra per il monitoraggio dei vigneti per la gestione di precisione” - PRO FESR 2014/2020
  • PON (art. 13) PROMOZIONE DI PROCESSI ECO-SOSTENIBILI PER LA VALORIZZAZIONE DELLE PRODUZIONI AGROALIMENTARI PUGLIESI, “Miglioramento della sostenibilità e dell’efficienza dell’attività viticolo-enologica e valorizzazione della biodiversità dei vitigni autoctoni con tecniche di viticoltura di precisione”, 2014-2017
  • “Integrated systems for smart viticulture: the contribution of agronomist researcher. Improvement and advances” - Fondazione ISI e IWAY srl - 2015-5017
  • TELECOM - “Valutazione delle potenziali applicazioni dell’ICT, dell’automazione e della robotica alla viticoltura” - 2015-2016
  • VARCA - “Valorizzazione della qualità aromatica di vini a ridotto contenuto alcolico” - CRT 2014
  • “Per una valorizzazione dei vigneti del Barolo DOCG” - Accademia del Barolo - 2015
  • AGER n 2010-2014 "Un database viticolo italiano, ad approccio multidisciplinare, per la conoscenza e la valorizzazione dei genotipi regionali"
  • VINELAND “La viticoltura collinare in Piemonte: ricerca dell’equilibrio socie economico e ambientale; salvaguardia e valorizzazione del suolo” - Syngenta - 2011-2013
  • VITIDRONE Misura 1.1.3 “Poli di innovazione” Studio di fattibilità, 2007-2013
  • VITIPROD Misura 1.1.3 “Poli di innovazione" Studio di Fattibilità, 2007-2013.

  • D’Onofrio C., Tumino G., Gardiman M., Crespan M., Bignami C., de Palma L., Barbagallo M.G., Muganu M., Morcia C., Novello V., Schneider A. and Terzi V. (2021). Parentage Atlas of Italian Grapevine Varieties as Inferred From SNP Genotyping. Front. Plant Sci. 11:605934. doi: 10.3389/fpls.2020.605934
  • Asproudi A., Petrozziello M., Cavalletto S., Ferrandino A., Mania E., Guidoni S. (2020). Bunch Microclimate Affects Carotenoids Evolution in cv. Nebbiolo (V. vinifera L.). Appl. Sci., 10, 3846; doi:10.3390/app10113846
  • Lossi L.Merighi A.Novello V.Ferrandino A. (2020). Protective effects of some grapevine polyphenols against naturally occurring neuronal death. Molecules, 25(12), 25122925.
  • Kedrina-Okutan O., Novello V., Hoffmann T., Hadersdorfer J., Scheneider A., Schwab W., Ferrandino A. (2019). Polyphenolic diversity in Vitis sp. Leaves. Scientia Horticulturae, 256, 108569.
  • Kedrina-Okutan O., Novello V., Hoffmann T., Hadersdorfer J., Occhipinti A., Schwab W., Ferrandino A. (2018). Consitutive Polyphenols in Blades and Veins of Grapevine (Vitis vinifera L.) healthy leaves. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66: 10977-10990

National collaborations
Università di Foggia, Università di Palermo, CNR-IPSP Torino, CNR-IFA Firenze, CNR-IBIMET Firenze, Crea sezione di Asti (Italia), I.P.L.A. S.p.A Torino, Dipartimento di Fisica UNITO.
The group cooperates with association of viticulturists, private cellars and consultants in viticulture.

International collaborations
The Group is part of the International Consortium OENOVITI.

ARC - Infruitec - Nietvoorbij, Stellenbosch (Republic of South-Africa)
Hochschule Geisenheim University (Germany)
Departamento de Ciencia y Tecnología Agroforestal y Genética, Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos y de Montes, Albacete (Spain)
Instituto Ciencia de la Vid y del Vino - ICVV, La Rioja (Spain)
Biotechnology of Natural Products, Technical University Munich - TUM (Germany)
Fruit Science, Technical University Munich - TUM (Germany)

Last update: 14/04/2022 09:54
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